Interview | Mattijs Kaak op bezoek bij Thom van Wijk van Scalehub

  • Door Jari Wesselink
  • donderdag 8 december 2016

In gesprek met Thom van Wijk (Scalehub) en David van der Meulen (BrownCow)

Mattijs Kaak van SKEPP design+build vervolgt voor het derde jaar op rij zijn tocht door Vastgoedland. Hij stort zich de komende tijd op de nu langzamerhand volwassen geworden markt van 'de moderne kantoorconcepten'. Wat is hun kenmerk? Hoe onderscheiden zij zich onderling van elkaar? Wat is hun toekomst?


Door op locatie telkens te spreken met een vertegenwoordiger én met een gebruiker van het concept zal naar verwachting een beeld ontstaan van wat deze markt te bieden heeft. De interviews verschijnen als column in het Vastgoedjournaal, op de website van SKEPP en in het jaarlijkse SKEPP magazine KANTOOR. Nu in Amsterdam aan de Wibautstraat eerst een gesprek met Thom van Wijk, founder Scalehub, en vervolgens met David van der Meulen, medeoprichter BrownCow.

Mattijs Kaak: "Wat vormt de essentie van jullie concept?"

Thom van Wijk: "Wij zijn geen concept, wij zijn een organisme. Ik zal dat uitleggen. Na mijn studie bedrijfskunde had ik een succesvolle carrière in het bedrijfsleven. Ik was daar uiteindelijk niet echt gelukkig. Ik kende een aantal jonge ondernemers, allemaal met andere plannen, maar wel met de wens op de een of andere manier samen op te trekken. Ik hielp mee een geschikte werkomgeving te creëren. Dat werd Starthub aan de Overtoom in Amsterdam. Een plek van waaruit startende ondernemers hun eerste, soms wankele, passen konden en kunnen zetten op weg naar succes. Een inspirerende plek. Veel start-ups kennen een vliegende start, ook daar aan de Overtoom, maar dan stokt hun ontwikkeling. Ze lopen tegen een loden plaat op. Het lukt hen niet door te groeien. Dat heeft allerlei oorzaken: de belastingdienst staat plotseling op de stoep, geschikt personeel is moeilijk te vinden, de oorspronkelijke propositie rammelt toch een beetje. En ga zo maar door. Het blijkt lastig van 'klein' letterlijk 'groter' laat staan 'groot' te worden. Scalehub komt organisch voort uit Starthub. Wij bieden hier ondernemers die al een tijdje meedraaien de mogelijkheid door te groeien. Hoe doen we dat? Een drieslag: werkplekken, training, fundraising. De training is daarbij essentieel. In de eerste plaats gebeurt dat 'peer-to-peer'. Onze huurders zitten over het algemeen in dezelfde fase van hun ontwikkeling, inspireren elkaar, helpen elkaar, delen elkaars zorgen en successen. In de tweede plaats geven wij in samenwerking met BrownCow trainingen. Wij bieden een programma aan waar ex toppers uit het bedrijfsleven onze members de kneepjes van het vak letterlijk bijbrengen. Wat is er nodig om succes te hebben? Heel concreet. Hoe zet je je bedrijf strak in de markt? Alle 'ins' en 'outs'. Onze 'grijze haren' hebben zelf alles meegemaakt, hebben de 'do's' en 'don'ts' aan den lijve ondervonden, hebben 'highs' en 'lows' gekend en zijn nu gemotiveerd hun ervaring op een nieuwe generatie over te dragen. Is een jonge ondernemer die 'leerfase' door, dan kunnen wij hem of haar ten slotte zo nodig in contact brengen met allerhande kapitaalverschaffers."

"Wat blijkt in de praktijk het sterkste punt van jullie concept?"

"Een start-up die in zijn eentje worstelt is eenzaam. Dat doet pijn. Hier zit hij met vele anderen in hetzelfde schuitje. Dat heft die eenzaamheid op. Dat stimuleert. Daarnaast is op een meer concreet niveau de training onmiskenbaar ons sterkste punt. Wij zijn erg gelukkig met onze locatie en onze werkplekken, maar die zijn elders misschien ook nog wel te vinden. Ons trainingsprogramma is uniek. Bij ons leer je hoe je je bedrijf echt een aantal stappen verder kunt brengen. Ondernemen is een vak. Dat vak krijg je hier onder de knie. Je leert van mensen die geweest zijn, waar jij nu bent. Waarom alles in je eentje doen? Op meerdere niveaus doe je dat bij ons samen met anderen. Anderen die weten waar ze het over hebben."

"Zijn er sedert de start van jullie concept zaken veranderd?"

"Natuurlijk. Van Starthub tot nu hier Scalehub zitten al onze ervaringen in deze nieuwe vestiging. Wij hebben veel fout gedaan, wij hebben veel goed gedaan. Daar hebben wij van geleerd en dat stoppen wij in deze nieuwe werkomgeving. Qua inrichting, qua opzet, qua aanpak, zijn wij volwassener geworden. Wij geven leiding, maar leren ook. Elke dag brengen wij het geleerde in praktijk. 'Education permanente'."

"Wat zijn jullie plannen voor de nabije toekomst?"

"Wij beginnen nu net hier aan de Wibautstraat. Wij willen zeker door: Utrecht, Eindhoven, Rotterdam. Daarna zien wij verder. We willen daar zijn waar een start-up en een scale-up scene is. Het is daarbij van belang trouw te blijven aan het oorspronkelijke idee. Een gebouw van 3 tot 4000 vierkante meter, members met hooguit 15 medewerkers. Niet groter. De onderlinge verbondenheid moet kunnen blijven bestaan. Bedrijven die letterlijk groot groeien worden zelfstandige satellieten. Zij hebben voldoende aan zichzelf en dragen als zodanig niets meer bij aan de gemeenschap. Bedrijven die succesvol zijn, kunnen verder op eigen benen staan en moeten hier weg."

thom van wijk founder ScalehubThom van Wijk, founder van Scalehub.

"Hoe zien jullie de toekomst van deze kantoorconcepten?"

"De markt is nog maar klein. In Amsterdam 2 tot 3%. Vergelijk dat met Berlijn of Londen. De 'nieuwe kantoorconcepten' zullen zeker in aantal en omvang doorgroeien. Wij hebben respect voor iedereen. Er is eigenlijk geen concurrentie. Elke huurder gaat zitten waar hij zich goed voelt."

"Wat is hier je favoriete plek?"

"Morgen komt de flextafel. Dat wordt mijn werkplek, midden in het sociale hart. Ik zit nu ook graag in de achterste unit. Een wijd en weids uitzicht alle kanten op."

Hieronder het interview met David van der Meulen, medeoprichter BrownCow.

Mattijs Kaak: "Hoe waren jullie in het verleden gehuisvest?

David van der Meulen: "In 2014 zijn wij gestart met BrownCow. Wij zaten toentertijd met een aantal andere starters in een anti-kraakpand op het Gerard Douplein in Amsterdam. Op een gegeven moment kwam het water door het dak en door de vloer. Wij moesten hals over kop het zinkend schip verlaten. We wilden bij elkaar blijven en huurden een pand aan de Overtoom. Veel te groot voor ons alleen en dus werd de plek als het ware vanzelf een werkplek voor een flinke groep startende ondernemers. Open, vrij, inspirerend. We verhuurden stoelen, boden gezelschap, deelden lief en leed. Onze eigen ontwikkeling stond niet stil en langzamerhand wilden wij een wat meer gestructureerde werkomgeving. Die vinden we hier: Scalehub aan de Wibautstraat."

"Wat trok jullie aan in dit concept?"

"Wij zijn de start-up fase voorbij. Daar hoort een andere omgeving bij. Dit is voor ons een logische stap. Het is hier wat serieuzer. Minder houtje-touwtje. Minder 'Berlijn'. Als bedrijf word je dan automatisch op een ander niveau serieus genomen. BrownCow biedt financiering en een 'MBA' voor post-startup ondernemers aan. Wij vinden hier onze doelgroep en maken daar tegelijkertijd ook zelf deel van uit."

david van der meulen scalehubDavid van der Meulen, medeoprichter van BrownCow.

"Konden jullie zo het gebouw in of waren er aanpassingen nodig?"

"Wij zijn mede-initiatiefnemer en dus hoorden wij bij de vroegste vogels. Wij konden kiezen. Het is vlug gegaan. Drie maanden geleden was het hier nog leeg en kaal. Nu nadert de inrichting zijn eindfase. Units zijn al in gebruik. Er moet nog wel het een en ander gebeuren. De keuken om maar eens wat te noemen. Het trappenhuis. Maar bijna af."

"Wat blijkt in de praktijk de kracht van dit concept voor jullie bedrijf?"

"De sfeer. Dat was en is op de Overtoom een succes. Dat gaat hier ook gebeuren. Zeker, het is misschien allemaal wat formeler, het open karakter blijft. De glazen wanden tussen de kantoren maken dat al mogelijk. Verder zit het natuurlijk in de manier waarop we hier met elkaar omgaan."

"Zijn er wat jullie betreft nog verbeteringen mogelijk?"

"Altijd. Wat je echter niet moet veranderen, wat je moet bewaken, is de gedachte waarom je dit bent gaan doen. We helpen bedrijven door te groeien. We doen dat op onze eigen manier en op onze eigen schaal. Het gaat ons a priori niet om het verhuren van werkplekken. Het gaat ons om schaalvergroting voor bedrijven die daar aan toe zijn. Stap voor stap. Hebben ze dat bereikt, dan trekken ze verder en maken ze plaats voor nieuwe scale-ups."

"Wat is hier je favoriete plek?"

"Mijn eigen plek achteraan op deze verdieping. Daar komt ons trainingslokaal. Je hebt naar allerlei kanten mooie doorkijkjes."

Lees ook het interview van Mattijs Kaak met Wybo Wijnbergen van WeWork

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure