Interview | Mattijs Kaak op bezoek bij David van der Boon en Didier Mulkens

  • Door Lena Sand
  • woensdag 21 december 2016

Mattijs in gesprek met David van der Boon, Didier Mulkens en Daniël Koudijs

Mattijs Kaak van SKEPP design+build vervolgt voor het derde jaar op rij zijn tocht door Vastgoedland. Hij stort zich de komende tijd op de nu langzamerhand volwassen geworden markt van 'de moderne kantoorconcepten'.Wat is hun kenmerk? Hoe onderscheiden zij zich onderling van elkaar? Wat is hun toekomst?


Door op locatie te spreken met een vertegenwoordiger én met een gebruiker van het concept zal naar verwachting een beeld ontstaan van wat deze markt te bieden heeft. De interviews verschijnen als column in het Vastgoedjournaal, op de website van SKEPP en in het jaarlijkse SKEPP magazine KANTOOR. Nu in 'The Curve' in Amsterdam Noord eerst een gesprek met David van der Boon, commercieel beheerder bij Kroonenberg Groep, en met Didier Mulkens, makelaar bij Van Gool/Elburg Vastgoedspecialisten, en vervolgens met Daniël Koudijs, marktanalist bij Baken Adviesgroep.

Mattijs Kaak: "Wat vormt de essentie van jullie concept?"

David van der Boon en/of Didier Mulkens: "Wij verhuren zelfstandige, hoogwaardige en flexibele kantoorruimtes. Een huurder beschikt bij Unitz exclusief over een eigen kantoor. De gemeenschappelijke ruimten, waaronder een van alle gemakken voorziene keuken, worden met elkaar gedeeld. Het opleveringsniveau is zeer hoog. Elke huurder betrekt op de eerste dag van zijn verblijf een strakke, nieuwe kantoorruimte. Dat is ook de reden dat de units voor minimaal een termijn van een à twee jaar verhuurd worden. Soms opteert men voor korter, maar als de huur al na een paar maanden beëindigd zou worden, moet zo'n kantoor als 'gebruikte ruimte' volgens onze maatstaven toch compleet vernieuwd worden. Die vorm van flexibiliteit bieden wij dus niet. Dit vormt geen probleem. Onze huurders hebben over het algemeen een wat langere 'scope'. Het betreft hier immers min of meer gevestigde bedrijven, die weten waar ze in de toekomst met hun bedrijf heen gaan. Startups vormen niet onze primaire doelgroep."

the curve Amsterdam NoordThe Curve in Amsterdam Noord.

"Wat blijkt in de praktijk het sterkste punt van jullie concept?"

"Toch in de eerste plaats de zelfstandige unit met een eigen voordeur. Een huurder heeft een autonome ruimte, maar kan zich toch ook onderdeel voelen van een groter geheel. In een gebouw van ons zitten vaak verwante bedrijven. Veelal zakelijke dienstverleners: accountants, advocaten, financiële adviseurs, maar ook creatieve bedrijven, zoals een modellenbureau, webdesigners en recruiters. De meeste van die bedrijven zijn al wat verder in hun ontwikkeling en dat geeft onderling een band. Huurders ontmoeten elkaar bij de koffie in de keuken. Afhankelijk van de locatie is er een bar, een leestafel, een gezamenlijke lunchruimte, een zitje en/of een vergaderruimte. Wederzijdse kruisbestuiving komt wel degelijk voor, maar is geen doel op zich. De zelfstandigheid staat voorop.  Een sterk punt van ons concept zijn de locaties. Wij hebben één vestiging in Rotterdam, verder zitten wij met 9 vestigingen in Amsterdam, allemaal binnen de ring met centrum locaties als Leidsestraat, Vijzelgracht, Rokin en Ferdinand Bolstraat, maar ook zijn we te vinden in Noord, Oud-Zuid en aan het Gelderlandplein. Verrassende, graag gezochte werkplekken."

didier mulkens david van der boonDidier Mulkens makelaar bij Van Gool/Elburg Vastgoedspecialisten en David van der Boon, commercieel beheerder bij Kroonenberg Groep.

"Zijn er sedert de start van jullie concept zaken veranderd?"

"Wij zijn begonnen als probleemoplossend concept. Van oorsprong is Kroonenberg Groep primair een belegger in retailvastgoed. Nog niet zo lang geleden was er boven winkels vaak sprake van leegstand. Het opdelen van een verdieping in kleine kantoorunits bleek een oplossing en een gouden greep. Inmiddels is de vraag groter dan het aanbod. Als zich nu ergens een geschikte ruimte voordoet, is er binnen het bedrijf geen aarzeling daar units te vestigen. De investering vormt geen belemmering, want de ruimte is doorgaans snel gevuld. Consistent is de hoge kwaliteit van oplevering. Een bedrijf beschikt met een Unitz-kantoor echt over een visitekaartje. Consistent is ook de wat langere contractduur van gemiddeld twee jaar. We zijn uiteraard bereid een contract te beëindigen, als een huurder groeit en binnen ons concept een grotere ruimte wenst. We hebben gemerkt dat veel bedrijven voor de lange termijn bij ons willen blijven huren, de geboden kwaliteit zorgt daarvoor. Starten in een unit voor twee personen, vervolgens een grotere ruimte of meerdere units, tenslotte een verdieping. Die flexibiliteit bieden we wel degelijk."

"Wat zijn jullie plannen voor de nabije toekomst?"

"We zijn in de eerste plaats een belegger in retailvastgoed. Als er binnen onze portefeuille  geschikte gebouwen of verdiepingen beschikbaar komen, bekijken we de mogelijkheid hier het Unitz concept toe te passen, we gaan niet actief op zoek naar lege kantoorgebouwen om het concept uit te breiden. We sluiten een aantrekkelijke aankoop niet uit, maar zijn er veeleer op gericht het bestaande bestand te consolideren of van binnenuit uit te breiden."

"Hoe zien jullie de toekomst van deze kantoorconcepten?"

"De nieuwe kantoorconcepten vormen zeker een blijvend fenomeen. De vraag is sterk toegenomen. Heel wat jonge mensen starten tegenwoordig een eigen onderneming en zoeken een kleine kantoorruimte, bedrijven van buiten de stad willen hier ter stede een soort van 'pied-à-terre' en ook grote corporates vinden het prettig in zo'n nieuw kantoorconcept profijt te trekken van de aanwezige bedrijvigheid. Er is veel keus, voor elk zeker wat wils."

"Wat is hier je favoriete plek?"

"We zitten nu hier te praten in 'The Curve' in Amsterdam Noord. In dit gebouw zitten op dit moment toch wel de allermooiste units. Als je ergens boven zit, is het uitzicht fenomenaal: industrieel Noord, het water van het IJ, verderop het centrum van Amsterdam."

Hieronder het interview met Daniël Koudijs, marktanalist bij Baken Adviesgroep.

Mattijs Kaak: "Hoe waren jullie in het verleden gehuisvest?"

Daniël Koudijs: "We zijn begonnen op de Prinsengracht, hier in Amsterdam. Eigenlijk in een woning, in een kantoortje alias woonruimte, gewoon aan de eettafel. Daar groeiden we uit. Tijdelijk hebben we vervolgens tegenover Nemo aan de Prins Hendrikkade in onderhuur in een kantoorgebouw gezeten. De hoofdhuurder had meer ruimte nodig en wij moesten verhuizen. Omdat ons bedrijf zelf ook flink aan het groeien was, waren wij overigens ook wel aan toe aan een nieuwe werkplek."

Daniel koudijs baken advies3Daniël Koudijs van Baken Adviesgroep. 

"Wat trok jullie aan in dit concept?"

"We wilden graag naar Noord. Het is hier 'up-and-coming'. We zijn een jonge, dynamische en innovatieve organisatie. Wij voelen ons hier thuis. We vielen uiteindelijk voor dit gebouw. 'The Curve' is natuurlijk een echte 'eyecatcher'. Gasten komen hier graag. Het concept van Unitz past ons goed. We hebben een mooie, zelfstandige ruimte en delen het gebouw straks, als het helemaal verhuurd is, toch ook met een heel stel andere, over het algemeen kleinschalige, bedrijven. We kunnen hier rustig werken, maar delen ook een gevoel van gemeenschappelijkheid. We zijn in feite wat verder in onze ontwikkeling en voelen ons niet meer op ons gemak in de echte startup scene."

"Konden jullie zo het gebouw in of waren er aanpassingen nodig?"

"Wij waren hier de eerste huurder. Wij hebben even op de begane grond gezeten. Nu is onze eigen unit klaar. De verhuizing verliep razendsnel. We werken voornamelijk digitaal, dus we hoefden niet te sjouwen met dozen papier. De ruimte werd kant en klaar opgeleverd, we zorgen enkel voor onze eigen inrichting. De kapstok in de gifgroene kleur van ons logo bijvoorbeeld werd vandaag geleverd en is inmiddels opgehangen."

"Zijn er wat jullie betreft nog verbeteringen mogelijk?"

"De snelheid van het internet is nog een aandachtspunt en dan functioneer je tegenwoordig als bedrijf natuurlijk niet. Vanaf 1 januari wordt er door Kroonenberg Groep glasvezel gefaciliteerd. Dan verloopt alles wat vlotter." 

"Wat is hier je favoriete plek?"

"Onze eigen unit bevalt prima. Het heeft een hoog plafond en enorme ramen. Licht en een gevoel van ruimte bepalen de sfeer. Dat is erg prettig. De unit op zich heeft een industriële uitstraling. Op dit moment zijn we met vijf mensen, waarvan één parttimer. Daarnaast hebben wij ook enthousiaste en leergierige studenten in ons team. Wij hebben hier met elkaar een prima plek om goed te werken."is hier je favoriete plek?"

Lees ook: Mattijs Kaak op bezoek bij Thom van Wijk van Scalehub

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure