Interview | Mattijs Kaak in gesprek met Joost Postma van Offices For You

  • Door Jari Wesselink
  • maandag 24 oktober 2016

Nieuwe SKEPP sessie: interviews met Joost Postma (Offices For You) en Juliette van Haster (Qurios Holiday Retreats)

Mattijs Kaak van SKEPP design+build vervolgt voor het derde jaar op rij zijn tocht door Vastgoedland. Hij stort zich de komende tijd op de nu langzamerhand volwassen geworden markt van 'de moderne kantoorconcepten'. Wat is hun kenmerk? Hoe onderscheiden zij zich onderling van elkaar? Wat is hun toekomst?


Door op locatie te spreken met een vertegenwoordiger én met een gebruiker van het concept zal naar verwachting een beeld ontstaan van wat deze markt te bieden heeft. De interviews verschijnen als column in het Vastgoedjournaal, op de website van SKEPP en in het jaarlijkse SKEPP magazine KANTOOR. Nu bij Offices For You Olympisch Stadion Amsterdam eerst een gesprek met Joost Postma, Managing Director van Offices For You en vervolgens met Juliette van Haaster, Managing Director van Qurios Holiday Retreats B.V.

Mattijs Kaak: “Wat vormt de essentie van jullie concept?”

Joost Postma: “Ik zat eens hier in de algemene ruimte en hoorde mensen tegen elkaar zeggen: “Wow, this feels like home.” De spijker op de kop. Wat ons betreft de essentie van ons concept. Wij zorgen voor een goede werkplek, maar wij willen een huurder meer bieden. Wij willen dat hij of zij zich hier echt thuis voelt. Door een persoonlijke benadering van met name de medewerkers op de werkvloer bouwen wij met hen een band op. Wij 'ontzorgen' een huurder in de breedste zin van het woord. Wij ontlasten hem van veel rompslomp. De huurder zelf kan de focus richten op de ontwikkeling van zijn bedrijf. Op die manier dragen wij er in belangrijke mate toe bij dat bedrijf te laten groeien. In professionaliteit, in efficiency, in kostenbesparing, in omzet. In de kwaliteit van onze dienstverlening willen wij substantieel steeds een stapje verder gaan. Een bedrijf wil vier werkplekken? Hier staat een bureau, hier staan vier stoelen. Maar wat willen jullie nog meer? Wij luisteren naar onze huurder en zorgen dat zijn of haar wensen worden uitgevoerd. Hij moet kunnen werken op de manier, die hem het beste past. Elke locatie heeft standaard een royale algemene ruimte. Open voor iedereen. Liever minder werkplekken dan beknibbelen op die algemene ruimte. Ga maar zitten: koffie, internet, een plek om te telefoneren, om te vergaderen, om mensen te ontmoeten. Het membership geeft toegang tot al onze locaties verspreid over het land. Geen extra kosten. Overal kan je terecht. Overal voel je je thuis.”

managing director offices for you olympisch stadion joost postmaJoost Postma in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

“Wat blijkt in de praktijk het sterkste punt van jullie concept?”

“De persoonlijke benadering, ons professionele serviceniveau, de kenmerkende smaak van onze inrichting, de overzichtelijke omvang van onze gebouwen. Dat alles geeft de mensen, die bij ons een werkplek huren, rust en stelt hen in de gelegenheid zich volledig te concentreren op de eigen business.”

“Zijn er sedert de start van jullie concept zaken veranderd?”

“Jazeker, wij hebben ons personeelsbestand bijna volledig vervangen. Zo'n 80% van onze mensen heeft nu een 'hospitality' achtergrond, is opgeleid op een hotelschool en heeft werkervaring, niet in het vastgoed, maar in een functie in de hotelbranche. 'Gastvrijheid en service bieden' dat is hier bij ons hun voornaamste taak. Verder hebben wij onze contracten gestroomlijnd. Wij willen duidelijkheid verschaffen. Dit is wat je huurt, dit is de service, die je van ons mag verwachten. Geen onverwachte extra posten achteraf. 'All in' is ook werkelijk 'all in'. Moet een servicepakket worden aangepast, dan gaan we opnieuw rond de tafel zitten.”

“Wat zijn jullie plannen voor de nabije toekomst?”

“Wij willen groeien. Op meerdere vlakken. Eerst en vooral: onze mensen blijven zich ontwikkelen, uiteraard wat betreft het niveau van de hospitality, maar via cursussen ook op commercieel gebied en in de IT. Natuurlijk willen wij ook groeien in meters. De tijd is daar rijp voor. Wij zijn echter kieskeurig. Wij beschikken nu over karakteristieke locaties. Hier het Olympisch Stadion in Amsterdam, in Breda het voormalige hoofdkantoor van Oranjeboom, in Hilversum een mooie stadsvilla, in Utrecht en Maastricht moderne kantoren. Dat moet zo blijven. Wij zoeken vestigingen, die passen bij onze filosofie. Niet te groot, geschikt voor onze persoonlijke manier van werken. Het kunnen er in de toekomst 10 worden, het kunnen er 50 worden. Ze moeten bij ons passen en onze organisatie moet er steeds klaar voor zijn.”

amsterdam olympisch stadion kantoorpand offices for youHet Olympisch Stadion in Amsterdam, waar Offices For You gevestigd is.

“Hoe zien jullie de toekomst van deze kantoorconcepten?”

“Huurders weten steeds beter wat zij willen. De keuzemogelijkheden in onze branche zijn enorm toegenomen. Aan de ene kant van het spectrum het traditionele 'corporate' model, aan de andere kant de meer creatieve setting met palletbureaus en open plafonds. Wij zitten daar tussen in. De huurder kiest bewuster op grond van 'toegevoegde services'. Elk kantoorconcept speelt daarop in. Elke huurder kan vinden, wat hij zoekt.”

“Wat is hier je favoriete plek?”

“Ik arriveer hier 's morgens om een uur of zeven. Ik neem een kop koffie en ga even buiten op de tribune zitten. Hartje Amsterdam. De zon komt op. Ik kijk uit over het stadion. Zie in de verte gebouwen van de Zuidas. Het is nog stil. Ik voel me bevoorrecht. Ik bereid me voor op de dag die komen gaat.”

Hieronder het interview met Juliette van Haaster, Managing Director van Qurios Holiday Retreats B.V.

Mattijs Kaak: “Hoe waren jullie in het verleden gehuisvest?”

Juliette van Haaster: “Niet. Wij zijn hier begonnen. Wij ontwikkelen en exploiteren op meerdere plekken aan de kust vakantieparken. Tot 5 maanden geleden werkten wij op locatie. Nu hebben wij hier ons hoofdkantoor. Sales en marketing.”

juliette van haaster olympisch stadion kantoorgebouwJuliette van Haaster, de Managing Director van Qurios Holiday Retreats.

“Wat trok jullie aan in dit concept?”

“Het 'all-in' concept. Je wordt hier totaal 'ontzorgd'. Wij zijn een startend bedrijf en hebben genoeg aan ons hoofd. De routine van de dagelijkse kantoorpraktijk wordt ons hier compleet uit handen genomen. De post wordt verzorgd, gasten worden verwelkomd en begeleid, vergaderingen logistiek geregeld, de koffie is prima, de lunches steeds een verrassing. Een hoge vorm van hospitality. Je komt 's morgens binnen en stapt in een warm bad. Altijd is er iemand, een praatje, persoonlijke input. Leuke meiden. Ik voel me hier thuis. Amsterdam ligt voor ons bedrijf mooi centraal. En een werkplek in het Olympisch Stadion!? Uniek.”

“Konden jullie zo het gebouw in of waren er aanpassingen nodig?”

“Vijf maanden geleden trokken wij hier in. De styling werd op ons verzoek wat meer aangepast aan de styling van onze vakantiewoningen. In de ruimte vóór is een verhoogde vloer aangebracht, zodat we met de hoge ramen een beter uitzicht naar buiten kregen. Een glazen tussenwand verschaft ons een prima vergaderruimte. Alles was mogelijk. Onze specifieke wensen werden zonder mankeren uitgevoerd. Erg prettig allemaal.”

“Wat blijkt in de praktijk de kracht van dit concept voor jullie bedrijf?”

“Zoals gezegd: de ontzorging, de gastvrijheid. Er wordt voor ons gezorgd. Wij hebben onze handen vrij voor de opbouw van ons bedrijf. De communicatie met de andere bedrijven hier is ook aangenaam. Buiten op het terras treffen we elkaar regelmatig voor een borrel. Gezellig, maar ook goed voor het netwerk. Ik ben een keer op een kratje gaan staan en heb verteld wie wij zijn en wat wij doen. Dat levert goede contacten op.”

“Zijn er wat jullie betreft nog verbeteringen nodig?”

“Eigenlijk niet. Ik vind het hier leuk. Het Olympisch Stadion is prachtig. Nog onlangs zijn hier de Europese Atletiek kampioenschappen gehouden. Een enorme hectiek. Wij zaten daar midden in. Ik geniet daarvan. De drukte inspireert mij.” “Wat is hier je favoriete plek?” “Ik werk graag aan deze tafel.”

Lees ook het interview van Mattijs Kaak met Marcus Fernhout van CIC Nederland

Lees ook het interview van Mattijs Kaak met Sipke Feenstra van The Office Operators

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure