Hike One: "We wilden het beste digitale ontwerpbureau van Europa worden"

  • Door Jari Wesselink
  • woensdag 15 november 2017

Het digitale ontwerpbureau onderscheidt zich door te focussen op design en het programmeren over te laten aan andere specialisten

Hike One staat in deze editie van 'SKEPP community' centraal. Jari Wesselink van SKEPP ging in gesprek met mede-oprichter Rick le Roy, waarbij het gaat over digital product design. Het bureau ontwerpt namelijk digitale producten. De ontwerpers waren al actief in kantoorpanden in Amsterdam en Rotterdam, maar huren sinds kort ook kantoorruimte in Eindhoven aan de Lichttoren.


Hieronder een video van het kantoorpand in Eindhoven waar Hike One kantoorruimte huurt.

Philips, Ziggo en Post NL prijken op indrukwekkende klantenlijst

Als Le Roy wordt gevraagd om eenvoudig uit te leggen wat zijn bureau doet, antwoordt hij gevat: "Wij ontwerpen digitale producten die gebruiksvriendelijk en vernieuwend zijn. We richten ons dus op digital product design." Hij praat vol passie over de business. "We willen dat de producten er waanzinnig goed uit zien en dat er geen handleiding voor nodig is." Dat kan gaan om een nieuw productontwerp, maar bijvoorbeeld ook bij het opzetten van een ontwerpafdeling bij bedrijven.

Dat klanten het zien zitten in het bureau, blijkt als we een blik werpen op de indrukwekkende lijst met partijen waarvoor Hike One digitale producten heeft geleverd. Philips, Ziggo, ANWB, Ebay, Buienradar en Post NL plukten onder meer de vruchten van de expertise van Le Roy en co.

hike one digital products co founder rick leroyLe Roy (links) en een collega werken buiten aan een project.

Van het oplossen van internetproblemen tot een heldere visie waarin interaction designers centraal staan

Een zonovergoten zondag bracht twee waanzinnig drukke zzp'ers bij elkaar, het betekende de start van het huidige Hike One. "We deden wel eens werk voor elkaar en 10 jaar geleden zeiden we: laten we dit samen doen en mensen aannemen", licht Le Roy de totstandkoming uit. Vanuit een kantoor in Amsterdam beginnen de heren, vol ambitie, aan een partnerschap.

Toch was de start onvergelijkbaar met wat Hike One momenteel doet, blikt de mede-oprichter terug. "We begonnen met het oplossen van internetproblemen. Later kwamen we tot de conclusie dat het anders moest. We beginnen met interaction designers." Hij typeert het beeldend: "We gebruikten een hamer aan de achterkant, maar je hebt wel een spijker nodig om problemen op te lossen. Die spijkers leverden wij."

Hieronder een video waarin je een beeld krijgt van hoe het er op de werkvloer bij Hike One aan toe gaat.

Onderscheidende factor? Het niet bieden van full service voor het beste resultaat

Met het kiezen voor interaction designers en daarbij het niet aannemen van programmeurs, onderscheidt het bureau zich ten opzichte van andere bedrijven in dezelfde branche. "Die willen full service oplossingen bieden en wij niet, want wij vinden dat het bieden val full service ten koste gaat van het design of van de developers."

Je zou zeggen dat je als digitaal bureau een streepje voor hebt als je het gehele plaatje kunt invullen voor ondernemingen, toch heeft Le Roy een andere visie. "Wij als designers worden warm van dat producten er visueel goed uitzien, terwijl developers warm worden van een goede code. Doordat wij onafhankelijk zijn van technische obstakels, kunnen wij maken wat het beste werkt van de voorkant."

meeting hike one kantoorpandEen presentatie waarin een project van Hike One wordt besproken.

Groei typeert eerste decennium Hike One: 62 medewerkers en 3 Nederlandse locaties

En die visie heeft niet bepaald windeieren gelegd, gezien de groei het afgelopen decennium. Hike One heeft in totaal 62 man aan medewerkers in dienst, bestaande uit onder meer visuele ontwerpers, interaction designers, scrummasters. Nadat het bureau een vlucht had genomen in Amsterdam, opende het 4 jaar geleden ook een kantoor in Rotterdam en sinds kort dus ook in Eindhoven. Studenten van de TU Delft sluiten zich aan, net als wellicht op korte termijn ook studenten van de TU Eindhoven.

Dat was 10 jaar in vogelvlucht, of beter gezegd: in 2 alinea's. Nog een keer terug naar die zonovergoten zondagmiddag in 2017... want de naam Hike One wordt pas enkele weken gebruikt. Tot kort geleden gingen de designers door het leven onder de vlag Unitid. 10 jaar uitstel leidde uiteindelijk niet tot afstel. "We wilden onze naam eigenlijk maar een half jaar gebruiken, maar dat duurde uiteindelijk iets langer...", aldus Le Roy.

hike one digital products meeting De collega's bij elkaar tijdens de maandelijkse 'Reunitid', een meeting waarin wordt gespard over designvraagstukken.

Vanuit Nederland het beste digitale ontwerpbureau van Europa worden

De ambitie spat er vanaf bij Hike One, ook nog na 10 jaar. "We willen het beste digitale ontwerpbureau van Europa worden, dat doel hebben we al sinds we gestart zijn", spreekt Le Roy zich uit. Daarvoor wil het bureau geen vestigingen over de grens openen, het wil vanuit Nederland blijven opereren. "We zijn er van overtuigd dat buitenlandse bedrijven bereid zijn om naar Nederland te komen voor de producten."

Het beste digitale ontwerpbureau 'gewoon' in Nederland, daar gelooft men in. "In de crisis zijn we begonnen, inmiddels zijn we enorm aan het groeien en we zien zoveel behoefte", besluit Le Roy. Een bureau dat volledig gelooft in eigen kunnen, een heldere visie heeft uitgetekend en grenzeloos durft te dromen.

Lees ook onze vorige editie: SKEPP community | clevergig: een innovatieve planningstool op basis van het 'Netflix-model'

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure